Overige Activiteiten

postdoctoraal onderzoeker

Sinds oktober 2023 ben ik werkzaam als postdoctoraal onderzoeker, opnieuw aan de universiteit Leiden. Ik doe daar onderzoek naar de receptie van klassieke literatuur in het werk van contemporaine literatuur van Zwarte schrijfsters in de VS.

overige-activiteiten-bloem | Anthos | Cursussen Griekse en Latijn
Amaranth Boekomslag Anthos | Cursussen Griekse en Latijn

Promotieonderzoek

In januari 2022 ben ik gepromoveerd op een proefschrift over het klassieke motief van de onderwereldafdaling in Engelstalige literatuur uit de jaren ’80 en ’90. Meer informatie kunt u hier vinden.

Cursussen Antieke Cultuur

Op dit moment worden er geen cultuurcursussen aangeboden.

Workshops

Met Anthos heb ik in het verleden ook workshops georganiseerd. In mei 2006 heb ik samen met beeldend kunstenaar Tineke Jacobs een workshop gegeven rond de productie van het Griekse toneelstuk Hippolytos in het LAK-theater in Leiden.

Zie voor het actuele aanbod, data, tijden en kosten de agenda.

Etruskenreis 2014

In de herfst van 2014 hebben we de Etrusken bezocht in Lazio en in het zuiden van Toscane. De musea in Rome en Tarquinia ondersteunden de opgravingen in Cerveteri, Tarquinia, Tuscania en Sovana. We hebben ook een stukje gelopen van de holle wegen bij Pitigliano en Sovana. Dit alles met prachtig najaarsweer en de essays van D.H. Lawrence in de hand. Heerlijk.

“Toen mijn jongste dochter 15 jaar geleden naar het gymnasium ging, organiseerde de school een cursus Latijn van twaalf weken voor ouders van brugklassers, zodat zij een beetje konden instappen met hun kind. Een paar ouders werden hierdoor geïnspireerd, schreven zich in voor een vervolg en vormen nu al 15 jaar een ‘studie’-clubje: regelmatige les- en leesbijeenkomsten, museum-, theater- en concertbezoek, lezingen en seminars. En af en toe een reisje naar Italië. Een van die reisjes ging naar Etrurië, waar ik – kruipend door het labyrinth van de Tomba della Regina bij Tuscania – even een gevoel van verbinding met het verdwenen volk van de Etrusken voelde. Zij hebben ons veel nagelaten (ook veel vragen): voor mij een blijvende bron van inspiratie door verwondering.”

– Fons Schneijderberg

Tombe | Anthos | Cursussen Griekse en Latijn
Reis | Anthos | Cursussen Griekse en Latijn

Napelsreis 2010

De Napelsreis met Latijn X was een overweldigende ervaring: Pompeii, Herculaneum, de grot van de Sibille in Cumae, Paestum, prachtige musea. We kwamen ogen te kort. En na een dag ondergedompeld te zijn in de Oudheid, ’s avonds heerlijk eten op één van de vele terrasjes in het sfeervolle Napels .

Romereis 2007

In de herfstvakantie (20-27 oktober 2007) stond een reis naar Rome met de oudste groep Latijn op het programma. In de lessen hebben we ons voorbereid op het bekijken van voornamelijk overblijfselen uit de oudheid.

Colloseum | Anthos | Cursussen Griekse en Latijn
bloem | Anthos | Cursussen Griekse en Latijn

(Illustratie: Kreta, Faistos. Ornament aan een krater uit de tijd van het oude paleis, 1900-1700 v. Chr.)